Британски съд разреши Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в САЩ

Там той ще бъде обвинен в шпионаж заради публикуването на секретни правителствени документи

Британски съд разреши Джулиан Асанж да бъде екстрадиран в САЩ | StandartNews.com

Апелативен съд в Обединеното кралство отмени предишно решение, според което основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ поради проблеми с психичното здраве. Това позволява той да бъде екстрадиран отвъд океана, където ще бъде обвинен в шпионаж заради публикуването на секретни правителствени документи.

Съдия от долната инстанция Ванеса Барайтсър първоначално постанови, че системата на наказателното правосъдие на САЩ представлява риск за физическото благополучие на Асанж. „Общото впечатление е за депресиран и понякога отчаян човек, който наистина се страхува за бъдещето си“, посочи тя през януари. „Поради всички тези причини намирам, че рискът той да се самоубие, ако бъде издадена заповед за екстрадиция, е значителен.“

В жалбата си обаче правителството на САЩ твърди, че Асанж не е имал анамнеза за „сериозно и трайно психично заболяване“, което да предполага някакъв риск от самонараняване. Американските адвокати също така заявиха пред британските съдии, че ако екстрадират основателя на Уикилийкс, той може да излежи присъдата от САЩ в родната си страна Австралия.

Върховният съд в Лондон реши, че тези уверения са достатъчни, за да гарантират, че Джулиан Асанж ще бъде третиран хуманно. Окончателното решение за екстрадицията му сега е в ръцете на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство, въпреки че самият Асанж има възможност да обжалва.

Припомняме, че правителството на САЩ обвини Асандж по 17 обвинения в шпионаж, заедно с едно обвинение в злоупотреба с компютър след публикуването на важни военни и дипломатически документи. Максималното наказание е 175 години затвор, въпреки че американските адвокати посочват, че "най-дългата присъда, налагана някога за това престъпление, е 63 месеца".

Малко след тази новина стана ясно, че Джулиан Асандж е получил инсулт в лондонския затвор „Белмарш“, където е задържан от 2019 година. Според Mail on Sunday, мозъчният удар е настъпил на 27 октомври по време на речта на Асандж пред Върховния съд на Лондон чрез видеовръзка. Смята се, че инсултът е причинен от стрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай