Зоран Заев: Вниманието ни е насочено към България

Ще се проведе среща с българските власти

Зоран Заев: Вниманието ни е насочено към България | StandartNews.com

„Целият ни фокус е насочен към България и всички нейни институции, предимно към българския президент Румен Радев, а също към премиера Стефан Янев, министъра на външните работи, парламента и всички институции. Ние наистина се надяваме, че през юни те ще ни подкрепят да предприемем следващата стъпка в интеграционния процес на Република Северна Македония”, заяви премиерът Зоран Заев пред репортери в събота в отговор на въпрос за отношенията с България, съобщи МИА.

Той посочи, че със София има комуникация, добавяйки, че първата среща се очаква следващата седмица на граничен пункт по повод дарение на ваксини срещу коронавирус.

„Ще разговарям с президента днес, при завръщането му в страната и ще мога да говоря за детайли, а нашият външен министър Буяр Османи вече влезе в контакт с министъра на външните работи на България. Преди два дни разговарях с премиера на България Стефан Янев и ние се договорихме за следващите разговори. Очакваме следващата седмица да имаме първата среща на граничния пункт”, каза Заев.

Той изрази увереност, че ще бъде организирана среща на премиерите, външните министри, за да работят по детайлите на решението.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски страни трябва да покажат рационалност в името на бъдещето, децата и бъдещите поколения. Ние трябва да намерим решение, така че Северна Македония, след шестнадесет и половина години, да може да направи следващата стъпка”, заяви Заев след представянето на план за инвестиции за периода 2021-2027 година в правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай