Зеленски защити разпускането на парламента

Украинският президент иска предсрочни избори на 21 юли

Зеленски защити  разпускането на парламента | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Конституционния съд, за да защити решението си за разпускане на парламента и произвеждане на предсрочни избори на 21 юли след искане от депутати съдът да се произнесе по въпроса, предаде АФП.

"Юридическата ни позиция е неоспорима и безукорна. Смятам, че ще вземете решение, от което няма да се срамуваме", обърна се Зеленски към съдиите. "Украинските граждани не само нямат доверие на парламента, чийто рейтинг е 4 процента, а аплодира решението за разпускането му", увери президентът.

Бившият комедиен актьор и новак в политиката Зеленски обяви намерението си да разпусне парламента, който до голяма степен е враждебно настроен към него, в речта си по случай встъпването си в длъжност на 21 май, а малко след това подписа указ в този смисъл.

Решението е смятано за противоконституционно от някои експерти. То изостри напреженията със сегашния парламент, който оттогава отхвърля почти всички внасяни от държавния глава законопроекти.

Зеленски разчита на инерцията от внушителната си победа на втория тур на президентските избори през април (73% от гласовете), за да спечели и предсрочните парламентарни избори през юли вместо да чака редовните през октомври. Партията на Зеленски "Слуга на народа" получава над една трета от гласовете в проучвания на избирателните нагласи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай