Зеленски на крачка от президент на Украйна

Страната избира държавен глава на балотаж, Помпео разговаря с кандидатите

Зеленски на крачка от президент на Украйна | StandartNews.com
  • Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разговаря с двамата кандидати

Днес е съдбовен ден за Украйна – балотажът на президентските избори. На втория тур се състезават настоящият държавен глава Петро Порошенко и комикът Володимир Зеленски, който стана популярен благодарение на телевизионното шоу, в което играе украинския президент.

Секциите се отварят в 8 часа местно време и затварят 12 часа по-късно. Имащите право на глас са около 30 млн. души. Активността на първия тур достигна 63,52 процента. На първия тур на 31 март Зеленски спечели почти два пъти повече гласове от  Порошенко. Прогнозите са, че комикът ще е следващият президент на Украйна.

Зеленски не провежда традиционна кампания. Той обикаля страната с комедийното си шоу. В редките си интервюта той изрази подкрепата си за тесни връзки с ЕС и НАТО, но също така говори за по-активни опити за реинтеграция на сепаратисткия изток обратно в лоното на Украйна.

Зеленски е за децентрализирана власт, въвеждане в институциите на пряката демокрация посредством референдуми. Порошенко също е за децентрализиране на властта като основа за развитие на регионите.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е разговарял с кандидатите за президент на Украйна Порошенко и Зеленски, обещавайки да продължи да подкрепя суверенитета на страната, написа в Туитър специалният представител на САЩ за Украйна Курт Фолкер. „Държавният секретар Помпео е провел телефонни разговори с двамата кандидати, като е подчертал подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и е потвърдил ангажимента на САЩ да работи с онзи, който украинският народ избере, за да върви към успех, сигурност, просперитет, демокрация и свобода", - написа Волкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай