Завесата пада за християнските символи в Св. София

Това ще става без да се засяга същината на обекта

Завесата пада за християнските символи в Св. София | StandartNews.com

Мозайките, фреските и иконите в църквата "Св. София" в Истанбул ще бъдат прикривани със завеси по време на мюсюлманските богослужения, съобщи говорителят на президентството на Турция Ибрахим Калън пред частната телевизия НТВ.

Говорителят уточни, че това е избраният метод, а не прикриването чрез светлина, както се обмисляше по-рано.

"Няма да има светлинна система. В момента се работи върху прикриването (на изображенията) със система от завеси, наближава последният етап", каза той.

Президентският говорител изтъкна, че това ще става без да се засяга същината на обекта. "Водещият принцип е да не бъде навредено по никакъв начин на тези мозайки, изображения, на историческото естество на сградата и на нейната архитектура", заяви той.

Откроявайки големия интерес към отварянето на "Света София" за мюсюлмански богослужения сред гражданите, Калън призова за предпазливост на фона на епидемията от коронавирус. Той посочи, че за първата петъчна молитва след 86 години (в които "Света София" имаше статут на музей) на 24 юли вътре в сградата ще бъдат допуснати ограничен брой вярващи. Той не уточни техния брой, но според предишни публикации в турски медии ще могат да влязат 500 души.

"Това е дом на Аллах, отворен е за всички", изтъкна той, но добави, че е необходимо спазването на известни ограничения заради Ковид-19. Както той подчерта обаче това няма да става по списък на подбрани лица. "Няма протокол в дома на Аллах, няма разграничение ВИП. Всички там са равни", каза той.

В "Света София" ще бъдат върнати и редица предмети от времето, когато храмът е служел като джамия, а подът ще бъде покрит с килими, каза още Калън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай