Защо изборите в Полша са съдбоносни

Гласуването е до 21.00 в неделя

Защо изборите в Полша са съдбоносни | StandartNews.com

 

Поляците гласуват на президентски избори с висок залог, тъй като коронавирусната пандемия тества властта на популистите, пише Bloomberg.

Настоящият президент на Полша Андрей Дуда се изправя на балотаж с кмета на Варшава Рафал Тжасковски, като се очаква разликата в подкрепата им да е сред най-малките в посткомунистическата история на страната. Повече от 30 милиона избиратели могат да гласуват до 21:00 часа в неделя.

Президентската победа на Дуда през 2015 г. - месец, преди Доналд Тръмп да стартира своята предизборна кампания в САЩ, даде началото на серия от събития след обещанията на “Право и справедливост” да отстрани “елитите” и да се противопостави на Европейския съюз.

За всичките тези години Полша се утвъди като новото икономичско чудо на бившия източноевропейски блок, с рекорден ръст на икономиката и спад в безработицата. Пандемията обаче променя ситуацията. Въпреки че се очаква полската икономика да отчете най-слаб спад сред тези на 27-те страни на Европейския съюз, кризата направи поляците по-скептични към собственото им правителство и увеличи подкрепата за евроблока, показва проучване на ECFR.

Партията на Дуда се готви и за парламентарни избори през октомври. Дотогава обаче трябва да спечели първия днешен рунд. След посещение в Белия дом президентът поведе във вота в края на юни, но не успя да си осигури достатъчна подкрепа, за да се избегне балотажа. Той има подкрепата на радиа и телевизии, а насочва обвиненията си към Германия, независимите журналисти и задължителните ваксини.

Евентуална победа на 48-годишния Тжасковски пък би изпратила съобщение в Бюксел и Берлин, че Полша все още има място в ЕС в критичен за континента момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай