Заев спаси премиерския пост. Какво ще прави с България?

Ще направя всичко, за да се намери решение с България, заяви Зоран Заев

Заев спаси премиерския пост. Какво ще прави с България? | StandartNews.com

Македонският премиер Зоран Заев и лидерът на партията Алтернатива Африм Гаши (на снимката) подписаха днес в Клуба на депутатите програма за съвместно действие и присъединяване на партия Алтернатива към правителството и парламентарното мнозинство, съобщи МИА.

Заев и Гаши подчертаха, че страната излиза от политическата криза, има стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство, което означава, че новата разширена коалиция поема отговорност за сигурно бъдеще и на държавата, и на гражданите на Северна Македония.

Общата констатация, че на Република Северна Македония и на гражданите не са необходими предсрочни избори, укрепва новата коалиция, каза Заев.

Ще направя всичко, за да се намери решение с България, ако то не се намери сега, не вярвам, че ще се намери през 2022 година. Между 14 декември и 15 януари е периодът, когато може да се проведе Съветът по общи въпроси. Това е възможност да се направи стъпка напред и най-накрая след шестнайсет и половина години да започнем преговори. Става въпрос за седмици, заяви още Зоран Заев.

Смятам, че това е важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство, което е осигурено с влизането на Алтернатива, каза Заев.

Лично смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, че най-малкото след мен присъствието на неизвестността ще е по-силно, защото ме познават какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя и затова казвам, че това е най-позитивният период да се намери решение. За мен най-важното в държавата е евроатлантическият път и онова, което е започнато с България. На края сме, на фото финиш и не може това така да се остави. Ясно е утвърдена целта кога това може да се завърши, следва период, когато Франция ще председателства (Съвета на ЕС) и изборите, които ще са там напролет, така че е малък периодът да се намери прозорец за решение на спора между Северна Македония и България, заяви Заев, отговаряйки на журналистически въпроси след подписаното споразумение с лидера на Алтернатива Африм Гаши.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай