Заев с покана към България. Каква?

Премиерът на РС Македония заяви, че сме добре дошли към инициативата "Отворени Балкани"

Заев с покана към България. Каква? | StandartNews.com

Премиерът на Република Северна Македония заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата "Отворени Балкани", позната под името "мини-Шенген".

В Скопие Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха новата регионална инициатива, която трябва да покаже, че страните от тази част на Европа могат да си сътрудничат и да вземат решения самостоятелно.

Заев посочи като примери пътуването на хората от региона с лични карти и размяната на ресурси за справяне с бедствията, предаде БНТ. Той добави, че очаква сформирането на правителство в България, за да продължат преговорите за намиране на решение.

Междувременно парламентът на Република Северна Македония прие резолюция за държавните позиции в преговорите с България. Проект за така наречените "червени линии", с които да се съобразяват преговарящите, беше предложен на 4 юли от ВМРО-ДПМНЕ.

В приетата резолюция се настоява: "преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай