Заев: Не съм виновен за ветото на България

Нито съм предал С. Македония, категоричен е премиерът

Заев: Не съм виновен за ветото на България | StandartNews.com

Премиерът на Северна Македония не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, каквито обвинения му отправи опозицията. Това заяви самият Зоран Заев в интервю за „ТВ21“.

Заев коментира, че обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.

„Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел. ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено“, казва Заев.

"Макар на целия свят да му е ясно, че не става дума за македонския език и народ, това го потвърждават всички, дори и България написа, че няма претенции към македонската идентичност, само на Мицкоски му трябва декларация за македонския народ и език", заяви Заев. 

Все пак премиерът отбелязва, че е отворен към всички средства за защита на националните интереси и е готов да я "види тази декларация", но тук има два аспекта - "защитата на македонската идентичност и език, които са заплашени", но и също така трябва да се гледа и бъдещето и да се направи  крачка напред.

Заев коментира, че и всяка непремерена стъпка може да доведе до удължаването на ветото, като дава за пример 30-годишния спор за името с Гърция - "не ни трябва това".

Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.

Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.

„Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България“, подчерта Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай