Заев най-после подаде оставка официлано, кой идва след него

Премиерът на Македония обяви оттеглянето си още след загубата на местните избори

Заев най-после подаде оставка официлано, кой идва след него | StandartNews.com

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка официално.

Той я изпрати до председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. Заев беше обявил оттеглянето си още след местните избори, в които неговият кандидат загуби вота в Скопие, но досега бавеше официално оставката си. 

„В писмото ви уведомявам, че подавам оставката си от поста министър-председател на Северна Македония. Взех това решение като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати.

„Резултатите от тях, макар и местни, имаха национална тежест за политическия момент, в който се намира страната. При такива условия за мен лично и като министър-председател заради политиките в които вярвам демократичните и европейски ценности в които вярвам, политически неотговорно и неоправдано пред моя народ и моята държава би било аз лично да продължа да водя правителството по евроатлантически път", пише Заев до председателя на парламента.

Смятам, че друг премиер от редиците на СДСМ ще успее да постигне това по по-добър начин с успех както за гражданите, така и за държавата”, добавя той.

В срок от 10 дни президентът на страната трябва да реши на кого ще връчи мандат за съставяне на ново правителство, съобщи Нова телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай