Заев дава заден за оставката

Лидери на управляващата коалиция го убеждават да остане на поста

Заев дава заден за оставката | StandartNews.com

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев все още не е внесъл оставката си в парламента.

Той обяви, че се оттегля от поста снощи, след като партията му Социалдемократически съюз на Македония претърпя поражение на местните избори. До ранните часове тази сутрин обаче  лидерите и представителите на партиите от управляващата коалиция се опитваха да го убедят да оттегли решението си, защото е взето емоционално и прибързано, съобщи БНР.

Най-големи противници на оттеглянето на Зоран Заев бяха представителите на албанските партии Демократичен съюз за интеграция и БЕСА - вицепремиерът Артан Груби и Арианит Ходжа. След срещата на коалиционните партньори Зоран Заев не даде изявление, а от пресслужбата на правителството в Скопие обявиха, че парламентарното мнозинство е стабилно и не са необходими предсрочни избори.Управляващата коалиция има 62-ма депутати в парламента, а опозицията - 58.

Медии в Република Северна Македония съобщават, че Зоран Заев най-вероятно няма да бърза да внесе оставката си в парламента, за да довърши работата по евроинтеграцията и да мине Срещата на върха на Европейския съюз през декември, когато Република Северна Македония се надява да бъде вдигнато българското вето и да получи „зелена светлина“ за начало на преговори за членство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай