Зад гърба на Путин - Ердоган готви грандиозна сделка със САЩ

Турция ще участва в производството на самолети F-35

Зад гърба на Путин - Ердоган готви грандиозна сделка със САЩ | StandartNews.com

Представители на Турция и САЩ официални лица скоро ще се срещнат, за да обсъдят изтребителите F-35, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Произведените в САЩ самолети бяха в центъра на спора между Анкара и Вашингтон, когато през 2019 г. Щатите извадиха Турция като партньор от програмата за F-35 заради закупуването от турска страна на руски ракетни системи С-400. „Преговорите със Съединените щати за F-35 продължават. През следващите дни ще се проведе среща в САЩ за обсъждане на въпроса за F-35, подготовката е в ход“, каза Акар, цитиран от Анадослката агенция.

По думите му че закупуването на руските отбранителни системи от страна на Турция е „необходимост“, тъй като не може да намери партньор от НАТО, от който да закупи подобна система при разумни условия. САЩ смятат, че закупуването на оръжия от Русия от Турция противоречи на позицията ѝ като член на НАТО. Вашингтон наложи санкции на турската отбранителна индустрия заради покупката, отбелязвайки ниска точка в отношенията. Действията на Вашингтон тогава предизвикаха остри критики от Анкара, като Ердоган каза, че Вашингтон ще "плати цената".

Първоначално Турция се съгласи да закупи самолетите F-35 през 2002 г., а пет години по-късно постигна сделка за участие в производството им - споразумение на стойност потенциално милиарди долари за турската индустрия. Споразумението приключи през 2017 г., когато Ердоган се договори с президента на Русия Владимир Путин за закупуване руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Сега обаче мегасделката е на път да бъде възобновена на фона на обтегнатите отношения между Запада и Русия на Владимир .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай