Юнкер обяви развода между ЕС и Лондон за тъжен ден

Споразумението е най-доброто, което може да се постигне, смята Мей

Юнкер обяви развода между ЕС и Лондон за тъжен ден | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви преди срещата на върха на Европейския съюз за Брекзит в Брюксел, че днес e "тъжен ден", тъй като излизането на Великобритания от общността е "трагичен момент", а не такъв, който да бъде "празнуван".

Независимо от това, Юнкер добави, че проектоспоразумението, договорено между Европейския съюз и британския премиер Тереза Мей е най-добрият възможен вариант за Лондон, тъй като "ЕС няма да промени основната си позиция по отношение на тези въпроси".

По-рано самата Мей заяви, че проектоспоразумението не е идеална сделка за никоя от страните, но настоя, че това е най-доброто, което би могло да бъде договорено и единствената алтернатива би била излизане от ЕС без каквото и да е споразумение.

Европейският съюз и Великобритания ще останат "партньори и приятели", след като Лондон напусне общността, каза пък главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние. Според него проточилите се преговори за Брекзит показали, че Великобритания и ЕС имат различия по няколко въпроса, но сега, когато споразумението е на път да бъде сключено,  двете страни ще останат приятели след развода им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай