Въведоха строги забрани за неваксинираните китайци

Милиони китайци са изправени пред забрани да се появяват на публични места, включително училища, болници и търговски центрове

Въведоха строги забрани за неваксинираните китайци | StandartNews.com

Милиони китайци са изправени пред забрани да се появяват на публични места, включително училища, болници и търговски центрове, освен ако не получат ваксина срещу COVID-19, съгласно нови постановления, обхващащи близо две дузини градове и окръзи, съобщи АФП.

За първи път коронавирусът се появи в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., но оттогава страната до голяма степен го постави под контрол - и Пекин е решен да задържи нещата така.

Новите строги правила, които следват след появата на силно заразния щам Делта в цяла Азия, ще бъдат наложени върху многобройни второстепенни градове като възможен маркер за това, което предстои за цялата страна.

Китай има национална цел да ваксинира 64 процента от своето 1,4 милиарда души население до края на годината, а новите мерки предполагат високи нива на принуда. В град Чусьонг в южната провинция Юнан - дом на около 510 000 души - всички жители на възраст над 18 години трябва да получат поне една доза от ваксината до 23 юли, сочи известие на властите, публикувано късно в сряда.

Тези, които не успеят да спазят крайния срок, "няма да имат право да влизат в обществени заведения, включително болници, старчески домове, детски градини и училища, библиотеки, музеи и затвори или да ползват обществен транспорт", се казва в съобщението.

Месец по-късно ще бъдат необходими две дози за влизане в обществените сгради.

Подобни известия бяха разпространени от властите в най-малко десетина градове и окръзи в цялата страна, включително шест в провинция Източен Дзянси, едно в Съчуан, едно в Гаунси и три в провинция Фуджиан.

Много от местните власти искат да ваксинират 70 до 80 процента от местното население до септември - надхвърляйки националната цел.

Окръг Тианхе в централна провинция Хенан заплашва да спре да изплаща заплати и да уволни всеки държавен служител, който не е бил ваксиниран до 20 юли, гласи официално известие, публикувано в понеделник

Най-малко дузина места са разположили доброволци в правителствени сгради, гари и други оживени обществени пространства, за да запишат имената и информацията за контакт на тези, които не са ваксинирани. Не е ясно дали тази информация след това се споделя с местната работна група за превенция на пандемията.

Този ход доведе до онлайн реакция, предава БГНЕС.

"Първоначално вие (правителството) казахте, че ваксинацията е доброволна, сега ни принуждавате!" написа един ядосан потребител на китайската мрежа Weibo.

"Току-що получих втората си доза, но тази нова политика звучи като кралски указ: разочароващо и отвратително!", оплака се друг.

Към вторник в Китай са приложени над 1,4 милиарда дози ваксини срещу коронавирус, съобщи Националната здравна комисия, без да посочва броя на ваксинираните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай