Вучич към Байдън: Ние си имаме своите желания

Сръбският президент светкавично отговори на американския държавен глава

Вучич към Байдън: Ние си имаме своите желания | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за поздравлението на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Сърбия -  Сретение, 15 февруари, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник "Новости" в електронното си издание, цитиран от БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън поиска от Вучич да признае Косово

"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да бъде приемем като окончателно решение. Вече казах в лицето им в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич.

"Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите (желания), но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент.

По-рано американският президент Джо Байдън поздрави сръбския държавен глава Александър Вучич за националния празник на Сърбия 15 февруари и поиска от него да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай