Вучич иска Мини-Шенген

Това може да донесе на региона 3,5 милиарда евро икономии

Вучич иска Мини-Шенген | StandartNews.com

Общият пазар на шест страни от Западните Балкани – Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, може да донесе на региона 3,5 милиарда евро икономии, заяви днес сръбският президент Александър Вучич след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

„Аз помолих Макрон за подкрепа и съм сигурен, че ще я получим публично, тъй като инициативата се базира на четири важни свободи, които се спазват в ЕС и са универсални. Ние получихме официални данни от Световната банка, според които балканската шесторка би икономисала 3,5 милиарда евро, а Сърбия – 1,5 милиарда“, каза Вучич. Според него камионите губят на границите на страните от Западните Балкани 26 милиона часа годишно, а свалянето на бариерите ще открие нови хоризонти за региона.

Този уикенд премиерите на Албания и Северна Македония – Еди Рама и Зоран Заев, и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид, за да обсъдят конкретни мерки за създаване на свободна зона за търговия, която да увеличи икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Инициативата бе наречена Мини-Шенген по подобие на европейската зона за свободно движение. Лидерите на трите страни поканиха и останалите държави от региона да се присъединят към инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай