Всеки македонец ще може да гледа канабис

Той ще е за лична употреба, а легализацията ще отвори нови икономически възможности, каза Зоран Заев

Всеки македонец ще може да гледа канабис | StandartNews.com

 Всеки македонец ще може да отглежда марихуана за лична употреба. Това съобщи премиерът на Северна Македония Зоран Заев в отговор на парламентарен въпрос. Той обясни какви възможности дава намерението на Скопие да легализира и декриминализира канабиса, предде скопската „Нова ТВ“, цитирана от Агенция Фокус. 

„Нашата позиция по този въпрос е ясна. Това няма да бъде привилегия само за богатите да инвестират, целта е да се даде възможност на всеки гражданин, например от две до три растения под контрола на агенцията, която е предвидена в закона, да може да използва за лична употреба“, казва Заев. Той обясни, че всеки ще може или да си отглежда, или "да може да делегира на компания, която да ги отглежда за него, тъй като и сега всяко растение е обозначено със специален номер със специален контрол".

Той посочва и че легализацията на канабиса отваря нови икономически възможности и развитие на определени индустрии „Легализацията на марихуаната в държавата, която има крайна цел да развие туризма и нашите услуги, които определено са много малка част от общия БВП – около 4%. В Нидерландия услугите участват в БВП с повече от 60%, в страните навсякъде е 25, 45, 35%, нямаме море, няма пристанища, нямаме петролни източници за развитие на нашия икономически сектор и това е добър потенциал, който държават може да използва за развитие на икономиката, за да създаде нови работни места, за развитие на туризма“, казва премиерът Заев и добавя, че опитът показва, че във всички страни, където употребата на канабис е легализирана, употребата на хероин, кокаин и на всички други тежки вещества и лекарства е спаднала с 30 до 50 на сто.

Северна Македония планира да легализира канабиса за медицински цели и да декриминализира малки количества за лична употреба през 2021 г. Това обяви преди дни премиерът Зоран Заев. Той уточни, че в С. Македония са одобрени 59 лиценза за тази дейност.

„Вярвам, че парламентът ще приеме законовите изменения, с които ще се позволи износ на канабис за медицински цели. Следващата година очакваме печалба от над 250 млн. евро от производство на канабис“, каза Заев. Македонският премиер заяви също, че за следващата година се планира разширяване на списъка с болести, за които е позволено лечение с продукти от канабис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай