Война? Русия и Украйна разменят нови обвинения, трупат войски

Напрежението остава, преговорите за размяна на затворници се провалиха

Война? Русия и Украйна разменят нови обвинения, трупат войски | StandartNews.com

Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинения, след като усилията да постигнат съгласие за ново прекратяване на огъня в Източна Украйна се провалиха, предаде Ройтерс.

Напрежението от струпването на руски войски в близост до южната граница на Русия с Украйна остава. Киев каза, че Москва е отхвърлила серия от нейни предложения, включително за размяна на затворници, повторно отваряне на контролно-пропускателен пункт и разширяване на съвместен център за комуникация."За съжаление всички инициативи от украинска страна бяха отхвърлени от Русия под измислени претексти", се съобщава в изявление на украинска делегация в Тристранната контактна група, която включва и Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Русия пък съобщи, че късно вчера Киев е внесъл "абсолютно абсурдни" предложения и го обвини, че само имитира преговори. Москва открои предложение в Съвместния център за контрол и координация (група, ангажирана с изпълнението на споразуменията за прекратяване на огъня) да бъдат включени Германия и Франция. "В тези условия (проруските власти в) Донецк и Луганск и ОССЕ счетоха за невъзможно да се продължат разговорите. Ние разбираме това решение", каза Борис Гризлов, специален пратеник на Русия в контактната група.

Русия вчера продължи с враждебната си реторика към Украйна и докато чакаше американският президент Джо Байдън да я покани на възможни разговори със страните от НАТО, сравни кризата в Украйна с най-опасния момент от Студената война -Карибската криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай