ВМРО: Близък на Заеви преби македонски българин

Викал: ще те утепам, изсели се от Македония!

ВМРО: Близък на Заеви преби македонски българин | StandartNews.com

Каква е обичайната атмосфера спрямо хората с българско съзнание в днешна Република Северна Македония може да се види лесно от един прелюбопитен съдебен епизод.

Съдът в Струмица наскоро осъди местен за удари срещу друг местен. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове „Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония“. Цветистите думички са записани в присъдата на струмишкия съд и са дошли от устата на Александър Барабановски. Потърпевшият е Митко Георгиев.

Кой е Георгиев – известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там. Кой е Барабановски – известен с близостта си до фамилията Заеви македонец. В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев.  

Та такова е ежедневието на човека с българско самосъзнание в днешна Македония. Ще присъдят на Митко Георгиев 150 евро заради юмруците. Но юмруците ще продължат. Някои ще губят работа, други ще бъдат заплашвани, трети – като Георгиев – ще бъдат бити. Ако беше преди половин век, щяха да изгубят и живота си. В Македония от десетилетия е лесно да си всякакъв, само не и българин.

През това време ръководената сега от въпросните Заеви Македония разказва за себе си като жертва на някакъв български тормоз. А тормозът е в съвсем друга посока. И е от десетилетия. Първо беше от чуждите колонизатори в пределите на географска Македония. После от комунистическите им и всякакви други помагачи. А накрая политическите  наследниците на тези помагачи - властта в Скопие.

Днешният скопски елит обича своите насилници. А Зоран Заев има исторически шанс да покаже, че това може да се промени. Защото самият народ в Македония иска тази промяна. От Заев днес зависи какво ще избере. Дали свободата на самоопределението, за която сам говори тези дни. Или тупаниците по „бугарите“. В Европейския съюз обаче тупаниците не са на почит.

Къде са сега тези, които плакаха и критикуваха България, че не европейска и не зачитала интересите на Македония? Къде е Хелзинкският комитет, който уж се грижи за правата на хората? Защо не ги чуваме сега да кажат какво се случва с демокрацията и с правата на хората с българско самосъзнание в Македония?

В централата на ВМРО постъпват много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи. Ние ще ги предоставим публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай