Великобритания ни върна стотици артефакти

Сред стотиците предмети, върнати днес на България, има златни и сребърни монети, бижута, медицински инструменти

Великобритания ни върна стотици артефакти | StandartNews.com

Великобритания върна на България голямо количество археологически артефакти. Сред стотиците предмети, върнати днес на България, има златни и сребърни монети, бижута, медицински инструменти и малки пластики, предава БТВ.

Артефактите са от Античността и ранното Средновековие, а според специалистите, които присъстваха днес на предаването им на българската държава, една от монетите би моглада достигне на аукцион тук 10 хиляди паунда. Те са заловени при три операции срещу трафик на предмети с иманярски произход и се връщат на България под формата на доказателства по разследване.

„Дължим този жест, разбира се на лондонската полиция, на полицията на Кент, разбира се на британските граничните власти и на тяхното сътрудничество с българските органи, с ГДБОП, с министерство на вътрешните работи, в резултат на което на българската публика ще бъде възстановено част от нашето културноисторическо наследство“, заяви посланик Марин Райков. Трафикантите, пренасяли част от предметите в товарен камион, са заловени, а по едно от трите разследвания вече има присъда.

„Поводът, по който сме се събрали днес тук, е едно естествено и логично продължение на общите усилия в борбата срещу международната организирана престъпност“, заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор ГДБОП. Артефактите ще отпътуват за България, за да бъдат предадени на българските специалисти за изследване и датировка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай