Валят призиви за отстраняване на Тръмп

TWITTER е блокирал акаунта на Тръмп, сътрудниците влизат в Капитолия по тунелите, за да възобновят работа

Валят призиви за отстраняване на Тръмп | StandartNews.com

 

 

Губернаторът на Илинойс Джей Роберт Прицкер заяви, че президента Доналд Тръмп е опасност за страната и трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност след щурма на Капитолия, съобщи Си Ен Ен..

Същият призив отправи ръководителят на Националната асоциация на производителите Джей Симънс, предаде "Ройтерс".

Асоциацията представлява 14 хил. компании, сред които са Exxon Mobil, Pfizer и други големи имена в индустрията. Според Симънс Тръмп е "насърчил насилието в опит да задържи властта" и "избран лидер, който го защитава, нарушава клетвата си пред Конституцията си и отхвърля демокрацията в подкрепа на анархията".

По думите му вицепрезидентът Майк Пенс трябва сериозно да помисли дали да не работи с кабинета за задействане на 25-ата поправка (за отстраняване на президент, неспособен да изпълнява задълженията си), за да бъде съхранена демокрацията.

Междунременно стана ясно, че  TWITTER е блокирал акаунта на Тръмп за 12 часа.

Според сенаторът-демократ Джо Манчин профилът му трябва да се блокира за 2 седмици, "защото той е опасен за нацията".

Сътрудниците вече се връщат в сградата на Капитолия по тунелите. Очаква се към 3 часа българско време да бъдат възобновени заседанията, така че процедурата по формалния избор на Байдън да приключи.

Въведеният комендански час обаче все още не се спазва, полицията гони демострантите.

По-.рано привърженици на Тръмп обсадиха зданието на Капитолия и се опитаха да попречат на формалното утвърждаване на победата на Джо Байдън за президент. При безредицити от огнестрелно оръжие загина една жена, ранени са няколко полицаи.

Тръмп излезе с обръщение, в което помоли протестиращите във Вашингтон да се разотидат по домовете, въпреки че отново заяви, че са откраднати изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай