Ваксините срещу ковид стигнаха Антарктида

Една трета от жителите на Чили вече са имунизирани

Ваксините срещу ковид стигнаха Антарктида | StandartNews.com

Ваксините срещу коронавирус достигнаха и Антарктида, съобщава "Франс прес". Първите имунизирани са 49 души - чилийски военни, учени и държавни служители. От ВВС на южноамериканската държава съобщават, че ваксинацията е започнала в неделя.

Чили се справя изключително успешно с имунизацията на населението си - към момента около 5 млн. души, или близо 1/3 от населението - са получили поне първата доза ваксина.

По предварителна информация нито един от ваксинираните, всички на възраст между 25 и 58 години, не е проявил алергична реакция от какъвто и да е тип.

Предстои още 53 души в базата "Пресиденте Едуардо Фрей Монталва" да получат първата си доза през следващите дни. Очаква се имунизацията да започне и в други две чилийски бази на Антарктида. Тя обаче е забавена зарази неблагоприятните метеорологични условия.

Антарктида беше едно от последните места на Земята, засегнати от коронавируса. На 21 декември 2020 г. беше съобщено за огнище на заразата в базата на чилийска армия. Потвърдени бяха 36 случая на COVID-19.

За да се защити континентът, всички туристически посещения на Антарктида бяха отменени, ненужният персонал беше евакуиран, а контактът между 40-те международни бази в района беше забранен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай