За чист въздух: Милано забрани пушенето на открито

Причината – проучване, според което 8 процента от фините прахови частици в града били причинени от цигарения дим

За чист въздух: Милано забрани пушенето на открито | StandartNews.com

Властите в Милано забраниха пушенето на открито. Причината – проучване, според което 8 процента от фините прахови частици в града били причинени от цигарения дим, предаде Марица.

Ана Сотирова живее в Милано от почти 15 години, споделя, че като пушач не е изненадана от наредбата. Хората като нея  вече няма да могат да пушат в радиус от 10 метра до други граждани.

"Едва ли някой ще тръгне наистина да ги мери тези 10 метра. Това предполагам се оставя на нас, обикновените граждани и на нашето самосъзнание да пушим там, където сме достатъчно изолирани от останалите", смята тя.

Оказва се, че пандемията от COVID-19 е тясно свързана с тютюнопушенето.

"Всяка мярка, която намалява честотата на тютюнопушенето в дългосрочен план е мярка, която помага да се справяме по-лесно със всички инфекции, не само с COVID, защото в момента той е актуален, но по принцип пушачите боледуват по-често от всички други инфекции", коментира пред Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев.

А нивото на фините прахови частици в действителност расте заради цигарения дим.

"Има две причини конкретно по време на пандемия фините прахови частици да са проблем. Едното е, че те носят в себе си химикал. Второто е частицата, която плува във въздуха, тя има грапава повърхност и върху нея може да се прикрепят редица други вещества или микроорганизми включително бактерии, включително и вируси", обясни медикът.

Властите в Милано са предвидили и наказания за нарушителите от 40 до 240 евро. Засега обаче пушачите ще се разминават само с предупреждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай