В Италия ще глобяват за спасяване на бежанци

До 1 милион евро може да е глобата за частни плавателни средства, които се занимават със спасяване на хора

В Италия ще глобяват за спасяване на бежанци | StandartNews.com

Италианското правителство ще приеме закон срещу спасяването на емигранти в Средиземно море. Одобрените от парламента изменения предвиждат глоба до 1 милион евро за частни плавателни средства, които се занимават със спасяване на хора и нарушават заповедта за навлизане в териториалните води. Едновременно с това корабът подлежи на незабавна конфискация.

Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБ) е сериозно обезпокоено от решението на италианското правителство за налагането на глоби за кораби и капитаните им, които спасяват емигранти. От комисариата подчертават, че въвеждането на финансови или други глоби за капитаните на кораби може да подкопае дейността на частните плавателни средства при спасителни дейности в морето. По-голямата част от европейските държави отказаха да провеждат спасителни операции в Средиземно море. В момента единствено неправителствените организации оказват помощ при спасяването на живота на бежанци и мигранти, които предприемат опасни опити да прекосят морето и да стигнат до Европа.

Върховният комисариат за бежанците смята, че проявата на човечност от страна на неправителствените организации не бива да се разглежда като престъпление или да се стигматизира и не трябва те да бъдат заставяни да връщат спасените хора в Либия или да ги предават на либийската брегова охрана, защото това би застрашило живота на бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай