В Берлин: Стъпка към примирие в Либия

Големите няма да подкрепят враждуващите лагери

В Берлин: Стъпка към примирие в Либия | StandartNews.com

 

Участниците в лидерската среща в Берлин за Либия не успяха да договорят примирие, но решиха да спазват оръжейното ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни, докато продължава режимът на спиране на огъня.

Решенията от срещата съобщи на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел.

Договорихме всеобхватен план, който ще позволи да се постигне напредък. "Мога да кажа, че всички участници работиха много конструктивно", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Участниците в днешния форум ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, посочи канцлерът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните "абсолютно забележителни усилия" и подчерта, че основният извод от срещата днес е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Меркел и германският външен министър Хайко Маас се срещнаха днес в Берлин и с двамата съперници в конфликта - председателя на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар. Канцлерът каза, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел. Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде ДПА.

Според цитирани от ТАСС дипломатически източници вече е съгласуна текстът на документа. В него се предлага мирният процес да започне със спиране на огъня.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са напуснали мирната конференция за Либия в Берлин, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на източници, участващи в разговорите.

Ердоган с част от делегацията си е напуснал сградата на канцлерството, където е организирана конференцията. Не се очаква той да се върне. Турската страна обаче е изиграла конструктивна роля в днешните разговори, казаха източниците на ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай