В Беларус е страшно - куршуми и барикади

Изчезна основната опонентка на Лукашенко

В Беларус е страшно - куршуми и барикади | StandartNews.com

В Беларус е страшно - куршуми и барикади

Втора вечер улиците на Беларус изглеждат като в гражданска война. Хиляди протестиращи са в центъра на Минск, но не на митинг. Те са се окопали около бетонни магазинчета, увиват се с плакатите от изминалата президентска кампания и хвърлят павета по милицията. Органите на реда са се изсипали по улици и площади, мятат зашеметяващи гранати и стрелят с гумени куршуми. На групички протестиращи изскачат срещу милиционерите, викат: Позор! и се крият зад ъглите, защото се пусна слухът, че са извадени картечниците.  Тези, които не успеят да избягат, веднага се повалят на земята, и се вкарват по корем в черните автомобили на силите за сигурност. Само за първата нощ бяха арестувани 3000, днес се твърди, че ранените отново са десетки. Протестиращите твърдят, че има и едни убит, но официална информация за това няма.  

Пълна мистерия цари с главния опонент на спечелилия Александър Лукашенко – Светлана Тихановская. Тя влезе в напреварата след като мъжа й, известен блогър, беше арестуван. Тя е изчезнала, пише в социалните мрежи като се цитира прессекретаря по политика Ана Красулина.

Според нея телефонът на лидерката на опозицията работел, но тя не отговаряла на позвъняванията. В щаба й не знаели къде е. Дирите й се загубили след като ходила до Централната избирателна комисия , където престояла три аса. Казала на адвоката, че е взела решения и си взела довиждане с него. Извели я през задния вход, но никой не разбрал за решението й. Чакали я на митинг, но тя не се появила.

Изчезването й обаче е повече от странно. Преди часове шефът на КГБ в Беларус Валерий Вакулчик заяви, че е подготвяно покушение срещу Тихановская, цитиран от официалната държавна агенция БЕЛТА. Според него от щаба на опозицията се получила информация за готвено похищение, а малко преди това спецслужбите прихванали съобщение, в което се говорило, че на протеста трябва „сакрална жертва“. Лицата, които са говорили са установени и предстоят арести. В същото време за охрана на щаба на Тихановская отделили 120 „подготвени сътрудници“. Как обаче са изпуснали дамата, не става ясно.

Масовите протести в страната започнаха в неделя след като Лукашенко спечели с повече от 80 процента, но хората се усъмниха в честността на изборите. Акциите вървят и зад граница. Пред посолството на Беларус в Москва са се събрали над 300 човека, които обиждат полицаите и крещят: Върни ми гласа. Хората са вдигнали ръце със запалени фенери на телефоните, а автомобилите ги привестват с клаксони. В безредиците има вече е арестувани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай