Ужасната двойка от САЩ дала $20 000 за наши деца

Сумата е платена на фирми, занимавали се с уреждането на осиновявания в чужбина

Ужасната двойка от САЩ дала $20 000 за наши деца | StandartNews.com

Около $20 000 е струвало на американците от Самървил Марк и Мелиса Макгрегър да си осиновят двете момичета близначета от България, които бяха открити недохранени и малтретирани. Това твърди сайтът на БГ емигрантите в САЩ и Канада BG VOICE,  позовавайки се на източници от нашето правосъдно министерство.

Сумата е платена на консултантски фирми, които се занимавали с уреждането на осиновявания в чужбина. Преференциални условия имало, когато някое дете е с увреждания, какъвто бил и случаят на едното момиченце, което е с умствена изостаналост.

Парите, които фирмите прибирали били основно за посредничество. Те задвижвали процедурите и подавали документите на кандидат-родителите..

Фирмите били длъжни и да подават информация ако има нещо нередно с децата и отглеждането им.

В рамките две години след осиновяването нашето Министерството на правосъдието иска доклад за здравето на децата, прегледи при специалисти, образование, отношенията с братя и сестри”, обясни вчера шефът на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” Милена Първанова.

“Докладите сочат че момичетата са се адаптирали добре към семейството. 1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите”, заяви доста изненадващо Първанова с оглед на това, което се е случвало с близначките .

За първото полугодие на тази година за Щатите са заминали 24 деца. Не е ясно колко от тях са имали здравословни проблеми. Знае се обаче, че от правосъдното министерство са дали съгласието си на всяко второ желание за осиновяване от страна на Щатите. Започналите процедури са били 45, като за 24 българската държава е дала съгласие. По останалите все още се събират документи и се правят проверки.

Следващата страна, която избира наши сирачета е Италия. За разлика от Америка обаче, от 31 процедури, одобрение са получили едва 3 случая.

„В България работят около десет посреднически фирми, които се занимават основно с тази дейност. Осиновяването в Щатите за тях е по-преференциално, тъй като и парите, които дават бездетните семейства са повече. Гърците по-скоро предпочитат да си купят дете, но не и да си осиновят“, твърдят социални служители.

Американците получавали по-често одобрение заради високите си доходи. Такъв е и случаят с двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в Самървил, за които първи BG VOICE писа. Те били недохранени и лошо гледани, въпреки, че бащата бил IT специалист с висока заплата. Именно тя му дала привилегия пред останалите желаещи за двете момичета.

Вече стана ясно, че двете близначки са  били осиновени през 2011-а година, когато са били на 7-годишна възраст. Те са били предложени на американското семейство, след като три други фамилии са отказали да ги вземата. Причината била именно проблемите на едното от момиченцата.

Окончателната процедура по осиновяване на българчетата е завършила с решение на Софийски градски съд през ноември 2011, а е започнала през май същата година.

Кандидат-осиновителите от САЩ са представили всички необходими документи, включително и социален доклад от щата Вашингтон с препоръки. Тогава мъжът е работил като IT специалист, а съпругата му е била домакиня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай