Ужас! Самолетна катастрофа се размина на косъм

Опасно сближаване на две машини в небето над Русия

Ужас! Самолетна катастрофа се размина на косъм | StandartNews.com

 

Два самолета едва не се сблъскаха в небето на Русия. Историята е с дата 10 юни, но стана известна в руските медии чак сега.

Едната машина - Airbus A320, е на руската авиокомпания S7, която лети от Ростов на Дон за Москва. Другата - Boeing 777, е на Emirates Airlines, чиито полет е от Осло до Дубай.

Съгласно източници на руските медии, диспечерите от Ростовска област в последния момент забелязали опасното приближаване на самолетите и се намесили, за да се избегне адската катастрофата.

В социалните мрежи бяха публикувани записи на наземните служби и пилотите в критичната ситуация. От тях става ясно, че диспечерите, забелязали опасното приближаване на машините се опитали да предупредят Emirates, но те не отговаряли. Впоследствие става ясно, че разговор с руската машина също не е имало. В крайна сметка са сработили датчиците и на двата самолети, за да известят, че разстоянието между тях е по-малко от 150 метра.

В последния миг, руските пилоти рязко обърнали посоката на 50 градуса надясно и ускорили снижението. Арабската компания също се отклонила настрани и така избегнали челния удар.

Пътниците така и не разбрали за въздушната драма, но усетили рязката маневра. Според един от тях , машината направила почти кръг и бързо се отклонила в друг курс.

Сработи сигнализацията, паднаха кислородните маски, но ние даже не успяхме да ги сложим. Погледнах в илюминатора и видях Боинга точно над нас, целият светеше. Изплаших се ужасно, разказва пътникът Ярослав, който бил удивен, че малко по-късно пилотите спокойно се разхождали из пътниците, а белята се разбрала, чак от телевизиите.

Руските пилоти от S7 обяснили пред медиите, че имали достатъчно време за реакция. Тренирали сме за подобни ситуации – бил лаконичния им отговор. Те не мислели, че трябва наказание от страна на Ръководство на въздушното движение.

Държавният контролен орган – Росавиация, провел проверка по случая и накрая установил, че виновни са .... диспечерите. Старшият на смяна не осъществил контрол върху въздушната обстановка и оставил изцяло работата на подчинените си. Един от тях пък нарушил правилата като дал команда на руснаците на английски вместо на майчиния език и те не го разбрали.

Катастрофата можело да се избегне само в течение на 15-20 секунди, което се случило след намеса на негов колега от друг сектор, който забелязал кризата и започнал да крещи на руски език на пилотите.

Оказало се, че небето над Ростовската област привличало въздушните неприятности от доста време. Миналата година имало същата ситуация между бизнес джет Falcon и Boeing, пълен с пътниците. Тогава обаче разстоянието между машините била 350 метра и по-лесно избегнали сблъсъка.

В края на август 2018 година пък имаше опасно приближаване на руски самолет Airbus A330 с непознат летящ обект над Черно море, на около 250 километра от Сочи. По- късно, от Росавиации опровергаха тази информация като се оправдаха, че причината за сработване на датчика за близост е било технически проблем.

Подобни опасни сближавания обаче не винаги имат щастлив край. През 2002 година над Германия се сблъскаха карго Boeing и Ту-154, който летял от Москва за Барселона. Заради диспечерска грешка и двете машини паднаха на земята без оцелели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай