Ура! Ковид отстъпва в Европа

Редица държави облекчават мерките

Ура! Ковид отстъпва в Европа | StandartNews.com

Коронавирусът отстъпва в цяла Европа. Редица държави свалят ограничителните мерки, особено с напредването на ваксинацията. Днес Германия официално намали нивото на риск с една степен.

"Имаме повод за оптимизъм. Ако продължи, може да имаме много добро лято", каза Йенс Шпан, министърът на здравеопазването на Германия.

Заболеваемостта на седмична база показва 35 случая на 100 000 души население. Само преди месец и половина те бяха над 140. След бавното начало на ваксинацията в сравнение с други страни, Германия навакса и вече 43 процента от населението е получило първа доза ваксина.

Ограничения сваля и Турция. Ресторантите отварят, макар и не на пълен капацитет. Облекчава се режимът на вечерния час и забраните за излизане от дома.

"През месец юни вечерният час през делничните дни и събота ще продължи да се прилага между 22 и 05.00 ч. Остава забраната за излизане от вкъщи, която ще е в сила от 22.00 ч. в събота до 05.00 ч. в понеделник", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, предаде Нова.

Облекченията засягат и България. В Турция вече няма да се влиза само с отрицателен PCR. Властите там вече признават ваксинацията срещу коронавирус, както и документ за наличие на антитела след прекарване на болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай