Управляващите в Полша с рекордна победа. Защо?

Икономически подем и геополитически ходове заздравиха властта на партията на Качински

Управляващите в Полша с рекордна победа. Защо? | StandartNews.com

 

Партията на Ярослав Качински  Право и справедливост спечели втората си голяма победа за последните 4 години. Данните от екзитпола на проведените вчера парламентарни избори сочат, че управляващите консерватори най-вероятно ще запазят абсолютното си мнозинство. Право и справедливост получава 49,3 на сто от гласовете и 239 места в 460-местната долна камара на парламента. Главната опозиционна сила – Гражданската коалиция остава с 22,3 на сто от гласовете, следвана от Съюза на демократичната левица с 10,9 на сто.

Резултатът на PiS идва и с рекордна избирателна активност от 61,1 на сто, която стойност е най-високата за последните от 1989 година.

Управляващите  си осигуряват още по-голямо мнозинство в долната камара на парламента и ще могат да продължат с реформите в правосъдната система, медиите и културните институции във втория си четиригодишен мандат, въпреки че често са критикувани от Брюксел.

Полските граждани избраха 460 депутати на Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горна камара на парламента). Изборите традиционно се считат за най-важните в Полша, тъй като долната камара участва в съставянето на правителството и контролира работата на кабинета.  Резултатите в Полша означават, че премиерът Матеус Моравецки ще има втори мандат.

Победата на консерваторите е втората след успеха на Анджей Дуда, който преди 4 години стана президент, шокирайки обществеността с победа над Коморовски, свързан с партията, която управлява осем години страната в условия на стабилност и благоденствие. Тогава анализаторите обявиха, че идването на власт на Дуда (който беше сътрудник на загиналия в самолетна катастрофа през 2010 година Лех Качински и е смятан за негов политически наследник) означава отварянето на нова политическа страница в най-голямата икономика на Източна Европа.

Победата на партията на Качински идва на фона на икономически подем и геополитически маневри.

Полша остава европейската страна с най-висок икономически ръст. В началото на юли Централната банка повиши прогнозата си за растежа на БВП през настоящата година от 4,0 на 4,7 процента. В същото време инфлацията се очаква да спадне до 2,3 на сто на годишна база. Евростат пък отчете, че през миналата година Полша е най-големият производител на мед и сребро в ЕС, заема първо място по въгледобив и е сред водещите производители на селскостопански продукти.

Резултатите на Полша в сектора на инвестиции и износ засега също са обещаващи. Компании като “Гугъл”, “Бош” или “Хюлет-Пакард” вече работят в област Вроцлав, “Фолксваген” има големи производствени мощности в Познан, “Даймлер” изгражда двигатели, а сега и батерии до Варшава.

От началото на прехода доходите и жизненият стандарт на поляците са се повишили със 73 процента. При това тези данни не се отнасят само до богати градове. В провинцията, където живеят две пети от поляците, управляващите ударно строят много нови училища, детски градини и пътища, интернетът е не по-лош от този в градовете. Предишните управляващи следваха политиката на преразпределение на бюджета в полза на големите градове, докато програмата на партията на Качински е социална политика, насочена към преразпределение на ресурса към по-малките градове. Причината е, че основният проблем в Полша остава голямата ножица между бедни и богати, на фона на европейските субсидии за полското селско стопанство, които само за периода 2004-2017 година възлизат на гигантската сума от 28 милиарда евро.

Предизборните обещания на консерваторите бяха много добре разчетени. Те започнаха с детската надбавка известна като "500+". Ако доскоро правителството отпускаше тази сума при раждането на второ дете в семейството, а сега се изплаща още след раждането на първо дете. 500 злоти или равностойността на около 115 евро за дете представляват много пари за  поляците, които имат среден месечен доход от под 1000 евро.

Също така правителството намали увеличената преди това възрастова граница на пенсиониране отново на 65 години. Наемателите пък, които имат по-ниски доходи, могат да се възползват от държавната програма за подпомагане "Жилище +". На възрастните хора е обещана 13-та пенсия, а на по-младите - освобождаване от данък върху дохода до навършване на 26 години. Повече субсидии ще взимат и фермерите, както и компании, инвестиращи в железопътния транспорт в провинцията. Така премиерът Моравецки се надява средният доход на домакинствата в Полша през 2030 г. да стигне стандарта на ЕС; който през 2014 г. бе едва 69 процента от нивото в съюза.

Полша направи и геополитически ходове, които събраха одобрението на гражданите. Само преди месец американският президент Доналд Тръмп прие полския си колега Анджей Дуда. Двамата подписаха сътрудничество в областта на отбраната, според което ще се разположат още 1000 войници на САЩ в Полша.
Тръмп похвали своите прекрасни отношения с Полша и заяви, че скоро ще посети страната. Той също така каза на Дуда, че очаква включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване. Само дни преди изборите това факт - САЩ премахна визите за поляците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай