Умира ли знаковата средна класа на Америка

Кои са причините за подобни твърдения

Умира ли знаковата средна класа на Америка | StandartNews.com

През ноември американците ще избират следващия президент. Ако Доналд Тръмп загуби, той ще отиде в историята, пише Бенямин Бидер в Der Spiegel. За обществените сили обаче, които го доведоха на тази длъжност през 2016 г., това не се отнася.

Политическите разногласия в продължение на 4 години се фокусираха върху личността на Тръмп. По-дълбоките причини за войнственото поведение на неговите поддръжници обаче се обсъждат много по-малко. „Тръмп е следствие, но не е самата причина” – казва живеещият в Принстън икономист Ангус Дитън, носител на наградата „Нобел” по икономика през 2015 г.

„Смърт от безнадеждност” (Deaths of Despair) е озаглавена книгата. Нейната голяма заслуга е в това, че тя документира катастрофата, която не забелязват много медии, защото тя се развива бавно, като се прокрадва. „Смърт от отчаяние” не е образно изказване, описващо икономическия спад в значителна част от американското население, а има буквален смисъл.

Отправна точка се явява наблюдението, че продължаващото увеличаване на продължителността на живота в САЩ за изминалите години практически спря. САЩ се намират далеч зад страни като Канада и Швеция.

Общата продължителност на живота е среден показател за групите от население. Кейнс и Дитън изследвали данните за смъртността и се натъкнали с огнище на тиха криза.

По-високата смъртност практически напълно е свързана с три причини: рязко увеличаване на самоубийствата, алкохолизъм и свързаните с него заболявания, предозиране на наркотици. Най-силно засегната се оказала „бялата работническа класа” – белите служители без диплома за образование.

В същото време докато смъртността в тази група от населението на възраст от 45 до 54 години практически във всички други развити страни намалява, в САЩ от края на 90-те години тя даже расте. В сравнение с Швеция вероятността от смърт сред белите американци е два пъти по-висока. От 1999 г. тези допълнителни жертви, които можело да бъдат избегнати, съставлявали общо 600 хиляди американци, основно на следна възраст.

Причината за тази ситуация, според мнението на Дитън и Кейс, са тектоничните трусове на американския трудов пазар. Работниците, които по-рано са могли да водят сносен живот и без диплома за висше образование, се сблъскват с все повече трудности.

С отчитане на инфлацията заплатата на пролетариата в САЩ вече от половин век не расте – покупателната способност на белите работници от 1979 до 2017 г. е намаляла с 13%.

Това довежда не само до материални последици. Кейс и Дитън показват как съществено се влошило здравното състояние на хората на възраст от 45 до 54 г. без висше образование. В тази възрастова група частта на хроничните заболявания е по-голяма, отколкото на американските пенсионери.

Какви са причините за това развитие? По-малко квалифицираните американци се сблъскват с натиска от въвеждане на роботи и глобализация. За разлика от европейските страни, в които не се наблюдава увеличаване на „смърт от отчаяние”, в САЩ няма социални държавни системи, които отстраняват или дори предотвратяват ситуации, когато „машините изяждат хората”.

Особено рязко Кейс и Дитън критикуват американската здравна система, която поглъща около 17% от БВП – в Германия е 11%.

Прочети още : https://www.actualno.com/america/tihata-smyrt-na-amerikanskata-sredna-klasa-news_1479991.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай