Украйна иска санкции за Русия от НАТО и САЩ

"Ще призовем съюзниците да разработят заедно с нас за пакет от мерки за разубеждаване на Русия".

Украйна иска санкции за Русия от НАТО и САЩ | StandartNews.com

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните членки на НАТО, чийто външни министри са на среща в Рига, да подготвят пакет от икономически санкции срещу Русия и да засилят военното сътрудничество с Киев с цел разубеждаване на Русия да предприеме евентуална инвазия на Украйна, предадоха световните агенции.

"Убедени сме, че ако обединим нашите усилия, ако действаме по един координиран начин, ние можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сценарий, който би представлявала една военна операция", каза Кулеба при пристигането си в Рига, където ще участва във втория ден от срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

"Ще призовем съюзниците да разработят заедно с Украйна пакет от мерки за разубеждаване на Русия", добави той.

"Оставаме все така решени да окажем политическа и практическа подкрепа на Украйна и на Грузия", заяви пък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг при откриването на днешната сесия, посветена на тези две страни, които са на първа линия пред Русия и които искат да станат членове на НАТО.

Във вторник и Столтенберг, и американският държавен секретар Антъни Блинкън предупредиха Русия да не проявява агресия срещу Киев, защото това ще има сериозни последици. Те обаче не навлязоха в подробности за опциите, на които разчитат, за да разубедят руския президент да предприеме нещо.

В последно време в Русия се наблюдават струпвания на руски военни по границата с Украйна, които съюзниците и Киев определиха като необичайни и разкритикуваха. Вчера Владимир Путин отново разсея всички подозрения и разкритикува западните заплахи, като същевременно отправи предупреждение към всички, които прекосяват определените от Москва червени линии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай