Украинската църква се отдели, руският патриарх – бесен (ОБЗОР)

Вартоломей подписа декрета за автокефалия, Кирил отговори: Срам за православието, актът е нищожен

Украинската църква се отдели, руският патриарх – бесен (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Вартоломей подписа декрета за автокефалия, Кирил отговори: Срам за православието, актът е нищожен

Скандалът около Православната църква на Украйна се разрастна. Вселенският патриарх Вартоломей разписа отделянето й от Москва, а руският патриарх Кирил заяви, че това окончателно откъсва Вселенската патриаршия от световното православие.

Подписването на томоса

Всичко започна сутринта в Истанбул. На специална церемония  вселенският патриарх Вартоломей – духовният водач на православните християни от цял свят, подписа декрета за автокефалия на новата украинска православна църква. Така официално приключи процеса по отделянето от Москва, договорен през октомври миналата година. Вартоломей ще връчи така нареченият „томос“ (указ, постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос засягащ църковното устройство и организация) за автокефалност на украинския митрополит Епифаний на 6 януари, съобщи бТВ. Официалните церемонии преди подписването на документа започнаха с литургия в църквата „Свети Георги“, на която присъства и украинския президент Петро Порошенко. В неделя - денят, в който според Юлианския календар се празнува Бъдни вечер, томосът ще отпътува за Украйна. В понеделник – на Коледа, в Киев се очакват всенародни тържества по повод независимостта на Украинската православна църква.

Руската реакция

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие,  коментира веднага пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза Волков. Подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация, обяви още прессекретарят на руския патриарх Кирил.

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", написа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм". Той допълни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. "Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (Б.р.: В Русия и Украйна то се отбелязва по стар стил на 7 януари) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", отбеляза Легойда, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай