Учениците в Берлин повтарят годината

Решението обхваща децата от 1-и до 10-и клас, които са на възраст от 6 до 15-16 г

Учениците в Берлин повтарят годината | StandartNews.com

Учениците в Берлин имат възможност да повтарят настоящата учебна година заради прекъсването на учебните занятия и дистанционното обучение в резултат на пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

Законодателите в германската столица, една от 16-те провинции на Германия, гласуваха в подкрепа на промяна в законодателството, която позволява на всички ученици в Берлин да повтарят годината, известно на немски език като sitzenbleiben.

До момента нито учениците, нито родителите им можеха свободно да вземат подобно решение. Често се тълкува като негативно отразяване представянето на ученика или изоставане от другите ученици заради слаб успех.

Решението обхваща децата от 1-и до 10-и клас, които са на възраст от 6 до 15-16 г.

Родителите, които искат децата им да повтарят годината, ще трябва да подадат документи на училищния директор, а също ще трябва да се срещнат с представител на училището, за да решат кое е най-доброто за детето.

Но решението не е одобрявано от всички. Наскоро в съвместна декларация училищни директори протестираха срещу плановете, като заявиха, че се опасяват от "организационна катастрофа", включително препълнени класни стаи, липса на достатъчно учители и липса на достатъчно пространство в класните стаи.

Други германски провинции обмислят подобно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай