Учени: Топлото време иде, коронавирусът остава

Данните за това как горещо и студено време влияят на коронавируса, не са конкретни

Учени: Топлото време иде, коронавирусът остава | StandartNews.com

Учени от САЩ изпратиха писмо до Белия дом, в което твърдят, че коронавирусът няма да изчезне, когато настъпи по-топлото време.

В писмо до Белия дом членовете на Националната академия на науките казват, че данните за това как горещо и студено време влияят на коронавируса, не са конкретни. Те отбелязват, че дори и по-топлото време да засегне вируса, няма да е много, защото много малко хора в света са придобили имунитет срещу вируса досега.

„Има някои доказателства, които предполагат, че коронавирусът може да се предава по-бавно в среда с по-високи температури и влажност. Въпреки това, предвид липсата на имунитет в световен мащаб, това намаляване на ефективността на предаване не може да доведе до значително намаляване на разпространението на болестта, без придържането към строги мерки“, се казва в писмото.

Според американските учени проучване в Китай показва, че вирусът се разпространява дори в условията на висока температура. Всеки заразен човек го разпространява средно между двама души.

Д-р Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни заболявания в университета Вандербилт в Тенеси и президент на Националната фондация за инфекциозни болести каза пред Си Ен Ен: „Въпреки че можем да се надяваме, че времето ще помогне да се забави разпространението на вируса, ние не можем да разчитаме само на него. Трябва да продължим да прилагаме социално дистанциране и други мерки за намаляване на предаването.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай