Учени създадоха дълготрайни респиратори

Индийски физици са успели да направят дълготрайни респиратори на базата на паста от графен

Учени създадоха дълготрайни респиратори | StandartNews.com

Индийски физици са успели да направят дълготрайни респиратори на базата на паста от графен, съобщава научното списание "Оксфорд оупън матириалс сайънс".

Специалистите установили, че обичайните респиратори от клас N95 могат да станат много по-трайни и ефикасни , като бъдат намазани с графеновата паста.

"Тази проста модификация на вече съществуващи технологии при производството на респиратори ги прави много по-дълготрайни. Те могат лесно и евтино да бъдат почиствани от вирусните или прашните частици чрез просто механично въздействие", изтъкват специалистите.

Екипът е работил под ръководството на доц. Тарангат Нараянан от Института за фундаментални изследвания в гр. Хайдерабад. Учените установили, че покривайки един от вътрешните слоеве на респиратора с паста, съдържаща смес от графен и флуорни органични съединения, тя много активно привлича вирусите и праховите частици.

Те от своя страна могат лесно да бъдат отстранени, тъй като електрическите им свойства силно се променят при механични въздействия. Достатъчно е тъканта да бъде разтъркана с пръсти, за да бъде отделена значителна част от натрупалите се отлагания по нея.

Освен това сместа от графен и флуорни съединения е инертна и лесно може да бъде почистена от микроби с помощта на водороден прекис. За да се достигне ниво на защита на респираторите от клас N95 e нужно нанасянето само на три слоя от графеновата паста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай