Учени: Искаме ново проучване за произхода на K-19

Междувременно Пекин настоява за подобни водени от СЗО мисии в други държави, включително в САЩ

Учени: Искаме ново проучване за произхода на K-19 | StandartNews.com

Експертният екип на Световната здравна организация (СЗО), който разследва произхода на новия коронавирус, планира да отмени временния доклад за неотдавнашната си мисия в Китай след нарастващо напрежение между Пекин и Вашингтон заради разследването и призив от международна група учени за ново разследване, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Групата от над 20 учени, която призова в отворено писмо за ново разследване, заяви, че екипът на СЗО, който завърши мисията си в китайския град Ухан миналия месец, не е имал достатъчен достъп, за да извърши подходящо разследване на възможните източници на коронавируса, включително дали той е бил изпуснат от лаборатория.

Учените отправиха призива в момент, когато САЩ настояват за по-голяма прозрачност в разследването, като казват, че очакват внимателно да проучат доклада за мисията в Ухан и призовават Китай да оповести всички данни в тази връзка, включително за първите потвърдени заразявания през декември 2019 г. и за евентуални по-ранни случаи.

Междувременно Пекин настоява за подобни водени от СЗО мисии в други държави, включително в САЩ, които да разследват дали вирусът би могъл да се е появил извън Китай и да се е разпространил в Ухан чрез замразени хранителни продукти, отбелязва американското издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай