Twitter цензурира Тръмп

Постът е относно безредиците в Минесота и „величае насилие“.

Twitter цензурира Тръмп | StandartNews.com

Twitter обяви, че е скрил нова публикация на американския президент Доналд Тръмп относно безредиците в Минесота заради „насърчаване на насилие“ и нарушение на правилата на социалната мрежа.

Тръмп туитва за ситуацията в Минеаполис, където вече трети ден има безредици и сблъсъци с полицията. Преди дни в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда насилие по време на полицейски арест, довело до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

„Тези бандити опетняват спомена за Джордж Флойд и аз няма да допусна това да се случи. Разговарях с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията ще бъде с него в това. Ако има затруднения ние ще поемем контрол, но когато започнат грабежите, ще започне и стрелбата. Благодаря ви!“, написа Тръмп.

Скоро след това от Twitter скриха публикацията със съобщение „Този туит нарушава правилата срещу възвеличаването на насилие. Въпреки това, от Twitter решихме, че може да е в публичен интерес той да остане достъпен.“

Публикацията не е видима в официалния профил на Доналд Тръмп, освен ако потребителят сам не я разкрие.

Часове по-рано Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която ограничи защитата на социалните мрежи в Съединените щати. Указът задължава изпълнителните институции, включително Федералната комисия за съобщения и Федералната комисия по търговията, да проучат дали за компаниите, които притежават социални мрежи, могат да се въведат нови бизнес правила.

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси отвърна, че компанията "ще продължи да отбелязва фалшива и противоречива информация за изборите в световен мащаб".

До това се стигна след като Twitter предупреди, че публикациите на Тръмп са с „недостоверна информация, а президентът на САЩ обвини социалната мрежа в "задушаване на свободата на словото" и "намеса в президентските избори през 2020 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай