Туск на Г-7: Да поканим Украйна, не Русия

Туск на Г-7: Да поканим Срещата в Биариц започна с новини от Тръмп

Туск на Г-7: Да поканим Украйна,  не Русия | StandartNews.com

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Биариц, където се провежда срещата на Г-7, че не може да се съгласи с предложението да се върне Русия обратно в клуба на най-големите индустирялни държави,  а призова да се помисли над идеята да се покани Украйна като гост на следващата среща.

По-рано американският президент Доналд Тръмп се съгласи с предложението на колегата си от Франция Еманюел Макрон да се покани Русия на срещата на Г-7 през 2020 година в САЩ.

Руският държавен глава Владимир Путин пък заяви, че счита за полезни всички контакти с най-индустриалните държави в света и не изключва възобновяване на формата Г-8. На свой ред германският канцлер Ангела Меркел пък свърза въпроса с връщането на Русия с прогрес в отношенията Москва- Киев.  

Шефът на комисията по външна политика в германския парламента Норберт Рьотген пък каза, че връщането на Русия във формата на Г-7 ще бъде грешка, защото това решение ще даде погрешен сигнал към света. Според него няма никаква причини за това.

Темата за връщането на Русия във формата Г-8 бе основна  преди основните срещи на най-големите индустиални страни. Домакин е френският президент Макрон, който обаче получи негативна новина от Тръмп още преди началото на големите разговори.

Америка може да наложи мита на френското вино и то такива, каквито Париж още изобщо не е виждал, прогнозира амираканският президент като отговор на решението на френския парламент в средата на юли да удари с допълнително облагане най-големите американския цифрови компании като  Amazon, Apple, Facebook и Google.

Не ми харесва, това, не е честно, каза Тръмп, но уточни, че самият той не е голям фен на тези компании, защото « те си остават противници на републиканците»..

С голям интерес се очакваше и разговора му с министър председателя на Дания Фредериксон.  Тя ми се обади, отлично си поговорихме, разбрахме се по-късно пак да се чуем, каза Тръмп дни след като отказа посещение в Дания. Напрежението му с европейската държава тръгна след негово изказване, че Америка отново има амбиции да купи остров Гренландия, а датчаните му отговориха, че той не се продава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай