Ердоган вдига минималната заплата с цели 50%

Това увеличение показва нашата решителност да не оставяме работниците да бъдат смазани от нарастването на цените, заяви Ердоган

Ердоган вдига минималната заплата с цели 50% | StandartNews.com

Турското правителство взе решение да увеличи минималната работна заплата в страната с 50%, за да помогне на най-засегнатите от рекордната инфлация домакинства.

По-рано през седмицата Централната банка на страната за пореден път обяви намаление на лихвите и лирата поевтиня до ново историческо ниско ниво.

Сривът на лирата нанася сериозен удар върху популярността на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

“Вярвам, че това увеличение показва нашата решителност да не оставяме работниците да бъдат смазани от нарастването на цените”, заяви Ердоган при обявяването на увеличението на минималната работна заплата.

Той посочи, че заплатата през следващата година ще скочи до 4250 турски лири (около 275 долара) при 2826 сега (около 182 долара).

Инфлацията в страната достигна рекордните 21% и продължава да расте. Независими потребителски организации обаче смятат, че тя е поне 58% на годишна база.

Към момента един щатски долар се търгува за 16.42 лири.

Икономистите обаче предупреждават, че вдигането на заплатите ще доведе до още по-силен ръст на инфлацията в страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай