Турция: "Света София" става джамия

Обещават да запазят християнските икони и да не я затварят за посетители

Турция: "Света София" става джамия | StandartNews.com

Турският Държавен съвет днес реши, че музеят "Света София" отново става джамия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Десети отдел на Държавния съвет в Турция обяви, че се отменя постановлението от 24 ноември 1934 г., когато е било взето решението "Света София" да стане музей.

По-рано Висшият административен съд в Турция разреши промяната на статута на "Света София" в Истанбул и превръщането й от музей в джамия.

Съдът е отменил решението, подписано от Кемал Ататюрк 1934 г., с което "Света София" става музей. Това дава възможност на властите да променят статута й.

Повторното отваряне на „Света София” за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство. Това зави Ибрахим Калън - говорител на президента на Турция, в интервю за Анадолска агенция.

Отварянето на „Света София” за молитва няма да попречи на хората да я посещават, каза той, предава БНТ.

 „Турция ще запази християнските икони там, също както нашите предци са запазили всички християнски ценности”, убеден е Калън.

Всички основни джамии като Синята джамия, Фатих и Сулеймание са отворени както за посетители, така и за поклонници. Той даде за пример емблематичната катедрала „Нотр Дам” и базиликата „Сакре Кьор” във Франция - две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, така и за поклонници.

„Откриването на Света София за поклонение няма да бъде пречка за местните или чуждестранните туристи да посещават обекта“, подчерта Калин и допълни, че не се поставя под въпрос съхраняването ѝ като културно наследство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че най-малко 400 църкви и синагоги в Турция са активно отворени за молитви.

„Немюсюлманската общност е част от Турция от векове и върху малцинствата не се оказва натиск“, категоричен е Калън.

Според заявление от ЮНЕСКО „Света София” е включена в списъка на обектите на световното културно наследство като музей и като такъв има определени ангажименти и законови задължения.

Перспективата от подобно решение предизвика загриженост сред администрацията в САЩ, Русия и Гърция, както и сред християнските църковни ръководители.

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че такава промяна ще разочарова християните и ще "раздели" Изтока и Запада. Главата на Руската православна църква обяви, че това би застрашило християнството.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Гърция също призоваха Турция да запази статута на музея.

Отделни представители на Турция се борят отдавна за превръщането на „Света София“ в джамия, като твърдят, че това ще представи по-добре страната като изключително мюсюлманска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай