Турската лира достигна ново историческо дъно

Тя спадна с над четири процента до 13,43 за долар

Турската лира достигна ново историческо дъно | StandartNews.com

Изпадналата в криза турска лира достигна ново историческо дъно, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да се откаже от неортодоксалните си възгледи и опасенията си относно бъдещата политика на Централната банка на САЩ.

Тя спадна с над четири процента до 13,43 за долар след поредицата от понижения на лихвените проценти от септември насам заради натиска на Ердоган.

Противно на общоприетото мислене за икономиката, турският президент се обявява против високите лихвени проценти, като твърди, че те предизвикват висока инфлация.

В интервю, публикувано в понеделник, Ердоган заяви, че никога няма да се застъпи за повишаване на лихвените проценти въпреки новата валутна криза и необузданата инфлация.

През октомври ръстът на потребителските цени достигна почти 2 0%, а официалните данни, публикувани в петък, се очаква да покажат, че през ноември инфлацията отново се е повишила.

От началото на 2021 г. лирата е загубила близо 45 % от стойността си спрямо долара.

Основният лихвен процент беше намален от 19 % през септември на 15 % след три решения на Централната банка.

Във вторник вечерта върху слабостта на лирата изглежда повлияха и опасенията, че Федералният резерв на САЩ може да затегне паричната политика по-рано от очакваното.

Но турската валута вече губеше стойност спрямо долара, след като в местна медия се появи информация, според която ръководителят на отдела за пазарите на Централната банка вече не изпълнява длъжността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай