Цял Букурещ минава през тестове за коронавирус

Властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея

Цял Букурещ минава през тестове за коронавирус | StandartNews.com

Всички жители на Букурещ могат да бъдат проверени за коронавирус в най-скоро време, съобщи пред местна телевизия румънският здравен министър Виктор Костаке. Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват столичаните за болестта с помощта на мобилни екипи. Костаке каза също, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват.

„Одобрихме партньорство и програма, които ще започнат скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг.“

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и  комендантски час. Заразените са общо 906, 17 души са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай