Цензурата в Интернет - къде сме ние?

България се оказва доста свободна в това отношение

Цензурата в Интернет - къде сме ние? | StandartNews.com

Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет. Това е нашият източник за бърза информация, забавления, новини и социални взаимодействия. Но къде в света гражданите могат да се радват на равен и открит достъп до интернет – и дали навсякъде?

Оказва се, че България е доста свободна държава що се отнася до достъпа до интернет.

България получава едва 2 точки от максималните възможни 10. 1 точка се присъжда на страната ни заради частично ограничение на торентите, а другата една точка идва заради свободата на политическите медии.

България има еднакъв брой точки с Албания, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия и Грузия.

САЩ също са в тази част от класацията, заради рестрикции на торенти, както и ограничения на медии заради политически материали.

Но нашите съседи Гърция и Сърбия са още по-свободни - само с по 1 точка, единствено заради ограничения за торенти.

На първо място с 10 от 10 точки е Северна Корея, където потребителите не могат да използват социални мрежи, да гледат порнографско съдържание, да използват торенти и VPN. А всички политически медии в страната се издават от Корейската централна новинарска агенция.

На второ място е Китай, където VPN, западните социални мрежи са блокирани, а медиите – ограничени. Третото място си поделят три държави – Русия, Туркменистан и  Иран, следвани от Беларус, Турция, Оман, ОАЕ и Еритрея на четвърта позиция.

Прочети още : https://www.actualno.com/sciencelogy/cenzurata-v-internet-kyde-e-bylgarija-news_1424375.html
© Actualno.com
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай