Тръмп си го изкара на СЗО заради Китай

Заради Китай пандемията по света се усилила, твърди американският президент

Тръмп си го изкара на СЗО заради Китай | StandartNews.com

Американският премиер Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация, заради "многото допуснати грешки" по време на пандемията от коронавирус.

"Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и покриването на информация, свързана с разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин. Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Той изтъкна и като причина и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай. Той настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за, по думите му, провалите в реакцията на кризата, и подчерта:

"Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни."

Същевременно Русия обяви най-голямото до момента нарастване на случаите в страната - 2774 за 24 часа. Над половината от тези случаи са в Москва, където за 24 часа починаха 11 души. Сред новите заразени са и 34 души от балета на Болшой театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай