Тръмп се отказа от най-тежката мярка за Ню Йорк

Той реши да не поставя под карантина целия Ню Йорк и щатите Ню Джърси и Кънектикът

Тръмп се отказа от най-тежката мярка за Ню Йорк | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че в крайна сметка се отказва от поставяне под карантина целия Ню Йорк и щатите Ню Джърси и Кънектикът, предадоха световните агенции. Той спомена за такава възможност вчера.

Бихме искали Ню Йорк да бъде поставен под краткосрочна, двуседмична карантина, защото е гореща точка. Ню Йорк, Ню Джърси, може би още едно-две други места, някои части на Кънектикът. Мисля по въпроса", каза по-рано Тръмп.

Сега държавният глава заяви, че подобна мярка не е необходима и че е поискал от Центровете за контрол и превенция на заболяванията да разпространят "твърдо" становище, разубеждаващо придвижванията с цел влизане или излизане от тези щати, но без да се затварят техните граници.

Тръмп е стигнал до извода да не налага всеобща карантина за трите щата след консултации със специалисти в Белия дом по борбата с коронавируса и със щатските губернатори.

Същевременно американският вицепрезидент Майк Пенс, оглавяващ действията на американската администрация за борба с коронавируса, заяви, че ще посъветва президента дали да "отвори отново" американската икономика следващата седмица, предаде Ройтерс. Той допълни, че в крайна сметка Тръмп ще е този, който ще вземе решението. Пенс поясни, че препоръката му ще се основава на данни и на съвети на учените.

Заради пандемията от коронавируса организаторите на международния автомобилен салон в Детройт обявиха, че тази година той няма да се проведе. Салонът трябваше да протече от 13 до 20 юни. Сега той ще се проведе през юни догодина.

В щата Калифорния Националната оръжейна асоциация подаде иск срещу местните власти заради затварянето на оръжейни магазини в окръг Лос Анджелис, сметнати за магазини, които не са осъществено значение, предаде ДПА.

Заради епидемията от коронавируса властите на Калифорния разпоредиха на жителите да си стоят у дома и да бъдат затворени магазини, които не предлагат стоки от съществена необходимост.

Бебе на по-малко от годинка почина в САЩ от COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на властите на щата Илинойс.

Смяташе се, че болестта е относително щадяща към децата и много младите жертви са голяма рядкост. "Днес трябва да съобщя нещо ужасно тъжно. Сред смъртните случаи в последните 24 часа има и едно много малко дете", обяви губернаторът на щата Илинойс Джей Робърт Прицкър.

"Знам до каква степен тази новина е трудна за възприемане, преди всичко, защото става дума за едно много малко дете", допълни той.

После департаментът по здравеопазване на щата поясни, че става дума за бебе под една година, но не уточни дали детето е страдало и от други болести.

В САЩ заразените вече са 121 117, а починалите са 2010, според данни на университета Джонс Хопкинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай