Тръмп се отказа да гони чуждестранни студенти

Университети вече заведоха дела срещу предишно решение ма администрацията на президента

Тръмп се отказа да гони чуждестранни студенти | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени условие за оставане в страната за обучение. До решението се стигна, след като университетите Харвард и Масачузетския технически институт заведоха иск срещу правилото. 

Отмяната на изискването е утеха за хилядите международни студенти, които бяха изправени пред риск от депортиране. 

Миналата седмица администрацията разпореди, че за да остане в страната, всеки международен студент е необходимо да посещава поне един курс лице в лице. Това се превърна в предизвикателство за университетите, които трябваше да променят вече оповестени планове в отговор на пандемията от Covid-19.

Студентите от своя страна бяха застрашени от възможността да се наложи да прекъснат образованието си, като в някои случаи в последната година от обучението си по време на изследователска работа. 

Харвард и MIT подадоха иск за блокиране на политиката и по време на изслушване във федерален съд в Бостън съдията обяви, че училищата и федералното правителство са постигнали споразумение. 

Редица университети и образователни асоциации се обявиха в подкрепа на иска. Към тях се включиха Google, Twitter, Facebook и други технологични компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай