Тръмп охлади ентусиазма на Китай

Американската преса зарадва Хонконг, помрачи розовите прогнози на Поднебесната империя

Тръмп охлади ентусиазма на Китай | StandartNews.com
  • Американската преса зарадва Хонконг, помрачи розовите прогнози на Поднебесната империя

Прогнозите за очакван сблъсък между Китай и САЩ се сбъднаха дори по-рано, отколкото мнозина световни анализатори предвиждаха. Първият челен удар след позиционната война около източника на коронавируса дойде по време на пролетното заседание на китайския парламент, едно от най-важните събития в Поднебесната империя. Независимо, че се забави за първи път от 1995 година със 78 дни, донесе редица изненади за света. Делегати от 31 провинции се събраха на годишната сесия на до голяма степен бюрократичния парламент в Пекин, за да покажат на света, че Китай е сила, с която всеки трябва да се съобразява.  Събралите се в просторната Голяма зала на народа в центъра на Пекин редови членове бяха с маски, за разлика от високопоставени държавни представители като външния министър Ван И, премиера Ли Къцян и президента Си Цзинпин.

Докато останалите страни плахо отслабват мерките

срещу коронавируса, натресен от Китай, 122 държави пращат подписка в Световната здравна организация за международно разследване как е тръгнала пандемията, а американските сенатори одобриха забраната китайски акции да се търгуват на американските борси, в Пекин се изсипаха 3000 депутати от местните парламенти, за да покажат, че не само Китай е преборил заразата, а се смята отново за локомотив на световната икономика, както при кризата отпреди 10 години.
Първата сензация на форума дойде още с изказванията на водещи финансисти. Те отчетоха спад на БВП за първото тримесечие в размер на 6,8 процента, а на промишленото производство - с 8,4 процента. Според China International Capital Corporation обаче за годината Китай ще отбележи ръст от 2,6%.
По-голямата изненада обаче съобщи Ли Къцян, като обяви, че оттук нататък Китай няма да дава данни за развитието на икономиката си по тримесечия, защото били под световен натиск и цифрите можели да се тълкуват разнопосочно. Така на практика Китай обявява, че излиза от международно приетите статистически норми и резултатите, които обявява, ще бъдат поставяни под въпрос. Подобно нещо не се е случвало от десетилетия. Целта е ясна - след година Китай да излезе с нова сензация за рекордни резултати.
Премиерът вече обяви

курс към мащабна стабилизация на икономиката

Докато в света броят на безработните расте с двуцифрени измерения, Къцян обяви, че ще бъдат създадени девет милиона работни места в градовете, така че останалите без работа да не превишават 6 процента. Нещо повече, Китай си поставя за цел тази година да победи крайната бедност в страната, особено в селата, пише в коментар РИА новости.
Властите в страната очевидно не на шега приемат идеята да са новият локомотив на световната икономика, но по нов начин. След като стана ясно, че износът, особено за Америка, рязко спада, Китай гледа към увеличение на вноса, особено в момента, когато цените на петрола и газа са на земята.
Ръст се очаква с вкарването в икономиката на повече пари, но това носи след себе си опасността от рязко увеличение на инфлацията и нестабилен курс на валутата им. Китай разчита на повече финансови инвеститори след облекчаването на режима за тях от Нова година, както и на подкрепа от азиатските тигри, които може да се възползват от изхвърлянето на китайските акции от Америка. Затова и във финансовите сметки на Китай е записано, че се очаква дефицит с Америка в рамките на 141 милиарда долара, което не е повече от 3,6 процента от БВП, банкови преференции, които ще намалят дълговете на бизнеса на 353 милиарда, и инфлация в рамките на 3,5 процента. Цифрите са красноречиви - Китай иска да покаже на света, че

нищо не може да го спре

да бъде първата икономика в света. Затова и докладът на премиера бе последван от пресконференция на първия дипломат в страната, който надълго и нашироко обясни пред журналистите, че Китай не иска конфронтация с Америка, а сътрудничество в областта на вирусите. Но ако САЩ продължават да трансформират короназаразата в политически вирус, ще срещнат мощния отпор на Китай и Русия.
Доколкото очакваната позиция от Русия така и не дойде, изказването на външния министър на Китай се прие по-скоро като послание към Тръмп, който не закъсня с отговора. Това се случи малко преди китайският парламент да подкрепи въвеждането на спорен закон за националната сигурност, с който затяга хватката в Хонконг заради избухналите миналата година протести.
Най-важната последица от закона, чието подробно изготвяне предстои, ще е, че всяко действие, считано от китайските власти за подривно срещу тях, да може да се наказва. За всички е ясно обаче, че за бъдещето на полуавтономния регион, а и за самия Китай, тази стъпка може да има и други последици.
Решението, неподкрепено само от един делегат, бе формулирано като "проекторезолюция за установяване на правоприлагащи механизми" в Хонконг и прието само часове след като Съединените щати предупредиха, че регионът вече "не е автономен", а това може да доведе до премахване на специалния търговски режим, пощадил азиатския финансов хъб от

ефектите на търговската война

с Китай.
Управляващата Хонконг Кари Лам се опита да обясни, че идеята на новия закон не е да ограничи свободи, но отговора й не удовлетвори президента на САЩ Доналд Тръмп, който обеща "много мощен" отговор на предложеното законодателство до края на седмицата. А допълнението на Помпео бе повече от красноречиво - статутът на Хонконг като международен финансов център ще пострада от решението. "Няма разумен човек, който да може да твърди днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай, предвид фактите на терен", каза Помпео и обвини Китай, че моделира Хонконг по свой образ и подобие.
Както изглежда, изказването на външния министър на Китай не е било за подаване на ръка към Вашингтон, а за хвърляне на ръкавица. Изненадите от Тръмп за Поднебесната империя обаче тепърва предстоят. И може да превърнат красивите икономически прогнози на страната в неосъществена реалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай