Тръмп: Нужна е преграда на границата

Американският президент не изпълни заплахата си да въведе извънредно положение

Тръмп: Нужна е преграда на границата | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е категоричен – иска от Конгреса 5,7 милиарда долара за финансиране на преграда на американско-мексиканската граница. За това той отново настоя в дългоочакваното обръщение, което бе пряко излъчено от американските телевизии.

Той обаче не изпълни заплахите да въведе извънредно положение, което да му позволи да избегне нуждата от одобрение от правителството, за да финансира оградата, като дори не го спомена в 9-минутната си реч.

"На южната ни граница има нарастваща хуманитарна криза и криза на сигурността. Всеки ден митнически и гранични патрулни агенти срещат хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в нашата страна. Ние нямаме място да ги приемем и няма начин да ги върнем обратно в страните, от които идват. Америка гордо приветства милиони законни имигранти, които обогатяват нашето общество и допринасят за нашата нация", заяви Тръмп.

Той все пак направи и една отстъпка по отношение на стената и е съгласен тя да не бъде бетонна, каквото бе досегашното му желание.

"По искане на демократите това ще бъде стоманена бариера, а не бетонна стена. Тази бариера е абсолютно критична за сигурността на границите. Тя е и това, което нашите професионалисти искат и се нуждаят от границата. Това е просто здрав разум. Граничната преграда много бързо ще се изплати", допълни президентът на САЩ.

Във връзка с "изплащането" на стената той призова за "общ подход", който ще използва технология за откриване на наркотици и оръжия. Той настоя за намаляване на незаконната търговия с наркотици, която оцени на 500 милиарда долара годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай