Токаев благодари на Путин, миротворците си тръгват след 2 дни

Ситуацията във всички райони на страната е стабилна, основната мисия на ОДКБ завърши, каза президентът на Казахстан

Токаев благодари на Путин, миротворците си тръгват след 2 дни | StandartNews.com

Изтеглянето на войските на контингента на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) от Казахстан ще започне след два дни, каза днес президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, предаде ТАСС.

"Опитът за държавен преврат се провали, ситуацията във всички райони на страната е стабилна, основната мисия на ОДКБ завърши", заяви Токаев.

Президентът назначи за премиер Алихан Смаилов, съобщи пресслужбата на държавния глава. Смаилов бе първи вицепремиер и изпълняващ длъжността министър-председател, след като на 5 януари, на фона на набиращите сила протести, Токаев прие оставката на правителството, ръководено от Аскар Мамин.

"Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната", заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС). В него участваха всички държави членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и руският президент Владимир Путин.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко също присъства на срещата на върха. Държавите членки не планират да приемат никакви документи след извънредното заседание на Съвета за сигурност на ОДКС", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Главната цел на срещата, е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за "помощта и бойното братство", пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай